Grupa CEZ partnerem Forum Ciepłowników Polskich w Międzyzdrojach

W dniach 15-18 września br., w Międzyzdrojach odbyło się jedno z najważniejszych wydarzeń w branży ciepłowniczej, czyli Forum Ciepłowników Polskich, organizowane przez Izbę Gospodarczą Ciepłownictwo Polskie. W tym roku, jednym z partnerów strategicznych Forum była Grupa CEZ, reprezentowana przez spółki CEZ Skawina, CEZ Chorzów i Metrolog.

Tegorocznemu Forum, w którym wzięła rekordowa liczba ponad 650 uczestników, towarzyszyła idea przewodnia „Charakter lokalny - wymiar globalny'. W tematykę konferencji doskonale wpisał się panel merytoryczny Grupy CEZ w Polsce, w ramach którego zaproszeni eksperci: dr hab. inż., prof. PW Wojciech Bujalski, Marian Łyko - Prezes Zarządu MPEC SA w Krakowie, Janusz Mazur - Z-ca Dyrektora Biura ds. Sprzedaży i Obrotu Energią, Krakowski Holding Komunalny, Marek Jaglarz - Członek Zarządu, Dyrektor ds. Rozwoju, CEZ Skawina oraz Jacek Wojcieszyński - Członek Zarządu, Dyrektor Operacyjny Metrolog, wskazywali na kierunki oraz rozwiązania będące częścią długofalowej strategii zrównoważonego rozwoju na rzecz czystego powietrza i efektywnych energetycznie miast i gmin. Dodatkowo, przedstawiciele CEZ Skawina, CEZ Chorzów i Metrolog omówili także najlepsze praktyki i innowacyjne rozwiązania, które w ostatnich latach mieliśmy okazję zrealizować w naszych spółkach. Moderatorem debaty był nasz kolega Tomasz Surma, Z-ca Dyr. Ds. Regulacji, Rynku i Ochrony Środowiska CEZ Polska, który w dyskusji wykorzystał swoją unikatową wiedzę nt. regulacji i uwarunkowań rynkowych w obszarze kogeneracji, rozwoju ciepłownictwa i efektywności energetycznej.

Elementem partnerstwa było też specjalnie zaaranżowane przez nas stoisko firmowe, gdzie reprezentanci Grupy CEZ w Polsce odbyli mnóstwo wartościowych spotkań i inspirujących rozmów.

Tradycyjnie także, w ramach Forum wręczone zostały jedne z najważniejszych wyróżnień w branży ciepłowniczej, czyli Laury Ciepłownictwa, przyznawane przedsiębiorstwom ciepłowniczym oraz osobom nimi zarządzającym. W gronie nagrodzonych Laurem „Zasłużony dla ciepłownictwa" znalazł się między innymi Pan Lech Wojcieszyński, Prezes Zarządu spółki Metrolog, któremu serdecznie gratulujemy.

Forum Ciepłowników Polskich od ponad 20 lat tworzy unikalną przestrzeń do dyskusji o najważniejszych kwestiach związanych z sektorem ciepłowniczym. W wydarzeniu wzięli udział przedstawiciele kadry zarządzającej i technicznej przedsiębiorstw ciepłowniczych oraz firm związanych z sektorem ciepłowniczym. Do udziału w Forum zaproszeni zostali również parlamentarzyści, przedstawiciele Komisji Europejskiej, Ministerstwa Energii, Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, a także przedstawiciele polskich i zagranicznych organizacji branżowych.
XXIII Forum Ciepłowników Polskich po raz kolejny udowodniło, że bez wątpienia zasługuje na miano jednego z obowiązkowych wydarzeń w kalendarzu wszystkich osób, którym branża ciepłownicza jest szczególnie bliska.

Wrzesień 2019